Romanias vakre og allsidige natur innbyr til camping på alle måter. Romania er variert og en campingturts har mye å velge mellom. Fra høye fjell til daler og sumpområder - til kyst med lange strender.
Romanias vakre og allsidige natur innbyr til camping på alle måter. Romania er variert og en campingturts har mye å velge mellom. Fra høye fjell til daler og sumpområder - til kyst med lange strender.
Camping er den mest vanlige ferieformen for rumenere som finner ut at de har råd til en ferietur - hvis de er eiere av en bil. Det er flust med campingplasser i Romania, og de er alle under offentlig tilsyn og i populære turistområder er de faktisk også strengt regulert med en rekke forskrifter og sanitærkrav.
Men som mye annet i dette landet kan kart og terreng være ganske forskjellig. For å si det rett ut kan campingplasser i Romania være alt fra organiserte roteplasser til trivelige og rene parkanlegg med en rekke fasiliteter. Driften av plassene leases gjerne ut fra sommer til sommer, så standarden kan også variere fra en sesong til en annen. - Det sikreste for en utenlandsk bilturist er å finne et par alternativ på kartet og sjekke forholdene ved selvsyn.
Det rumenske uttrykket for campingplass slik vi kjenner det fra Skandinavia er POPAS TURISTIC.
Rumenske campingplasser tilbyr alle overnatting i enkle trehytter i tillegg til teltplasser. Disse hyttene er beregnet for 2 eller 4 personer. Hyttene er svært enkle og er ikke annet enn tak over hodet. Sengene har madrasser, men du må ha med egen sovepose. Noen få steder har hytter med innlagt vaskeservant, men ofte er vannforsyninga skrantete om det finnes.
Fellesanleggene har dusj og toalett, men standarden er lav og vannet i dusjene er i praksis uten oppvarming. I glovarme perioder ved Svartehavet trenger ikke dette være noe problem, men ellers blir det lite igjen for pengene du bruker på å leie deg inn på et slikt sted.
Når det er sagt finnes det også campingplasser med hytter som ligner flotte moderne ferieboliger. Spesielt i Navodari Mamaia Nord og i Mangaliaområdet kan det være slik. Altså helt nord og helt sør på den mest populære kyststripen. Linken helt øverst på denne siden gir deg en pekepinn på hvor du kan finne disse campingplassene også ellers i Romania. Prisene på slike feriehytter er tilsvarende høy og kan sammenlignes med priser på hotellrom i klasse tre.
Alle campingplasser i Romania med respekt for seg selv har også betydelige deler av området tilpasset campingvogner og husvogner med strømuttak etc. Rumenske turister med husvogner har økt betydelig de siste årene.
Et greit alternativ til camping i Romania er å leie seg inn privat, eller bruke moteller og pensjonater. Du bruker ikke så mye mer penger, du får dusj og sanitærforhold du kan leve med - og sikkerheten er mye større. Det finnes flere sider på nettet for de som sverger til campinglivet, men som heller ikke har noe imot å velge privat innkvartering.
WWW.CAZARI.RO eller "husrom.ro" direkte oversatt, gir deg oversikt over moteller, villaer og private gjesterom over hele Romania. Sidene er dessverre bare på rumensk, men ikke umulige å tyde. Skal du til Svartehavskysten, kan du klikke LITORAL ( kysten) - skal du til fjellområdene, klikker du MUNTE. Her finner du også emailadresser du kan maile for mer info og reservasjon. Får du napp på noen av stedene, er det tilrådelig å ikke betale noe i forskudd, men insistere på at du betaler ved ankomst.
WWW.PLAJA.RO er en god servicetjeneste på nettet for alle som skal til den rumenske Svartehavskysten. Den er også en del av www.cazari.ro | link |, men fungerer også for seg selv. Her er alle badestedene listet, hotellpriser, kart og informasjon alle veier. Velger du hoteller med 1 eller 2 stjerner er det i praksis i samme prisklasse som en privat innkvartering eller et par døgn i en campinghytte, men langt triveligere.
Kart og mer http://www.eurocampings.co.uk/en/europe/romania/
I fjellene har campinghyttene ofte en enklere standard enn den som man finner ved kysten, men miljøet er muligens enda triveligere og du blir tatt hånd om av vertskapet på en måte som kan skape mye moro og varige vennskap.
Privat innkvartering på bondegårder er også mulig, og du betaler vanligvis rundt 20 euro pr døgn. Her vil du oppleve Romania fra innsida.
Fri camping er utbredt i Romania, både på jorder og på sandstrender. Det er ikke dermed sagt at det er lov alle steder dette gjøres, men hvis man har spurt lokalbefolkningen - er det ingen som reagerer. Unntaket er Donaudeltaet hvor all ferdsel i utmark er lovregulert som naturreservat.
Tillatelse gis også i Deltaet mot en avgift på 2 EURO når du camper på områder som er avsatt til dette.Derimot er det ikke alltid lett å finne ut hvor man skal betale avgiften siden det ofte ikke er noen der til å kreve den inn. Det lokale postkontor kan være en informasjonskilde.
Det sier seg selv at en turistgruppe som slår opp telt hvor det måtte være med en utenlandsk registrert bil rett ved, vil før eller seinere tiltrekke seg oppmerksomhet. Og kanskje ikke alltid på en positiv måte. Ta kontakt med de nærmeste fastboende uansett.
Ved innfarten til Constanta, tar du til venstre mot Mamaia. Du kjører gjennom hele badestedet med hoteller på begge sider, før du plutselig befinner deg på en humpete vei med gras på begge sider. Dette er veien til Navodari eller Mamia Nord som de nå har valgt å kalle seg etter at flere luksushoteller har soppet opp i området mellom Mamaia og Navodari. - Etter et par minutter dukker det opp tre campingplasser i tur og orden. Et par har moteller i tilknytning til området, blant annet ved Navodari Camp.
Også i selve Mamaia finnes en campingplass rett nord for HOTEL SAVOY - til høyre på gata tvers over HOTEL CARAMAIN. Her er det ofte fullt, men stedet er i gåavstand til alle aktiviteter i Mamaia, Romanias største ferieby.
Villmarkscamping er mulig ved Vadu og mot Istria, men dette regnes som Donaudeltaet og tillatelse må innhentes i forkant. Ca 5 mil nordover i samme retning. Du tar til venstre i krysset før mammutbrua som fører over til Navodari by.
Sørover mot grensa til Bulgaria finnes det også en rekke campingplasser av grei standard - i roligere miljøer enn de nord for Mamaia. Ungdommene camper i Costinesti, familiene i Neptum og bohemene gjerne i Vama Veche.
Lesere skriver at campingplassen i Jupiter er hyggelig. Dette er i flere år den campingplassen våre lesere har satt mest pris på - uten at vi vet hvor mange andre campingplasser disse har besøkt i Romania.
Vi kan derfor anbefale denne campingplassen i Jupiter i kommunen Mangalia. Den har god standard på alle områder og ikke minst: Har et felles svømmebasseng: